02.10.2008

Virtuaalisen persoonani löytää näiden sivujen lisäksi muun muassa Aamulehden blogeista ja IRC-Galleriasta. Toki pyörin myös muissa nettipiireissä, mutta niihin en koe soveliaaksi tuoda politiikkaa mukaan. Kuitenkin seasta puuttuu trendikkäimmistä trendikkäin, Facebook. Ja sen puoleen niin myös mese, myspace ja monet muut. Jos arvelitte laiskuutta syyksi, osuitte ehkä oikeaan, mutta rohkenen väittää tärkeämpienkin syiden vaikuttavan.

Yksi tietotekniikan alan tärkeimmistä teemoistani on tietoturva sekä siihen liittyvät asiat kuten tietosuoja, sananvapaus ja luottamuksellisuus. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä asioita ja haluan toimillani myös osoittaa niiden merkityksen itselleni.

Minä en luota yhdysvaltain tietosuojalakeihin – niihin harvoihin mitä enää on jäljellä Bushin hallinnon jäljiltä. Syyni luottamuspulaan löytyvät paitsi alan uutisten seuraamisesta, myös itse kokemastani. Yahoo poisti tunnukseni ja antoi ikuisen porttikiellon perustuen epäselvyyksiin USA:ssa oloni osalta. Asuin USA:ssa 1987-1988 välillä. Tuohon aikaan kirjanpito oli epäselvää ja kuuleman mukaan monen silloisen vieraan tiedoista puuttuu palasia, kuten vaikkapa tieto siitä, että kyseinen henkilö on poistunut maasta. Yahoon tekemän valtiollisen yhteistyön johtopäätöksenä minä asun tällä hetkellä USA:ssa laittomasti. Onnea heille johtopäätöksessään.

Yahoo, Microsoft ja monet muut ovat myös aktiivisia toimimaan ihmisoikeuksia vastaan. He paljastavat tuon tuosta ihmisten luottamuksellisia tietoja eri maiden viranomaisille. Joissain maissa, kuten USA:ssa, se johtaa henkilökohtaisiin ongelmiin. Joissain muissa maissa, kuten Kiinassa, se johtaa jopa teloitukseen. Tällainen toiminta on törkeintä mahdollista luottamuksellisuuden väärinkäyttöä.

Kuten tiedämme, Microsoft ja Facebook toimivat yhteistyössä. Facebookilla on myös omasta takaa melko kyseenalainen maine tietosuoja- ja luottamuksellisuusaiheissa. Microsoftin maine monopoliaseman väärinkäyttäjänä, tietosuojan rikkojana, EU:n ja suomalaisenkin tietosuoja- ja kuluttajalakien naurunalaiseksi tekijänä on liiankin tunnettu että sitä voisi unohtaa. Haluan pestä käteni moisesta porsastelusta.

Vaihtoehtoja on

Vaikkakin lainsäädäntö tekee nettialan yrittämisestä Suomessa vaikeaa, täällä on paljon ideoita ja tekijöitä. Yksi suomalainen esimerkki tästä on IRC-Galleria, jonka yhteiskuntavastuuta arvostan suuresti. Kenties vielä tärkeämpiä ovat erikoistuneet yhteisöt, joista yhtä, Aniki.fi:tä olin itse perustamassa. Vastaavia on monien aihe- ja harrastuspiirien ympärillä ja suuri osa heistä noudattaa tarkkaan tietosuojalakia. Henkilötiedoista ja luottamuksellisuudesta välittäminen on arvossaan meilläpäin ja haluan toimillani nostaa hattua moiselle asenteelle.

Ulkomaalaisuus ei ole itseisarvoisesti paha asia. Nettihän ei tunne maan rajoja. On varmasti paljolti USA:n lainsäädännön nykytilan syytä, että ongelmat kasaantuvat pitkälti sinnepäin. USA:sta löytyy kuitenkin fiksujakin toimijoita, kuten toki myös Suomesta ja lähialueilta porsastelijoita. Onhan Aamulehden blogipalvelukin toteutettu kalifornialaisen Ning-yhteisön tekniikalla.

Melko hiljaista olisi myös kotisivujeni toimivuuden kanssa, jos ei suomalaisperäisen Linux-ympäristön päälle olisi tehty lisää ohjelmia ympäri maailman. Tarkoitukseni ei olekaan kritisoida firmoja ja tekijöitä ympäri maailman, ainoastaan joidenkin maiden lainsäädäntöä ja muutamia valikoituja sikailevia firmoja. Samassa yhteydessä on myös mahdollista liputtaa kotimaisen puolesta, joka ei liene paha ajatus myöskään.

PS. Kasvotusten tapaaminenkin on ihan hyvä tapa jutella maailman menoa.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.