12.05.2013

Kritiikin kohteena ollut Satu Wiren otti lakimiehensä kautta yhteyttä Aamulehteen ja vaati onnistuneesti poistettavaksi ao. blogin. Aamulehden edustaja totesi, että mitään lakia ei rikottu, mutta teksti on poistettava. Ymmärrän Aamulehden toimintaa, enkä heitä halua moittia, sillä kaupalliset intressit ovat asiassa huomattavia. Siten julkaisen tekstin uudelleen tässä. Korostan – jälleen kerran – että en syytä häntä rikollisesta toiminnasta, mutta hemmetin ikävä ja yhteiskunnalle haitallinen persoona hän mielestäni on.

Tausta lyhyesti: Wirenillä on hevsoalan liiketoimintaa ja hän vaatii verorahojen ohjaamista tälle alalle. Vaikkakaan hän ei ole suoraan vaatinut verorahoja firmalleen, hän olisi edunsaaja tässä. Kyse on eturistiriidasta, josta häntä kritisoin. Äärimmäisten reaktioiden perusteella taisin osua maaliin.

Satu Wiren ja se toinen lumelääketiede

Kanssablogisti Satu Wiren päätti vähän sensuroida taannoin keskustelua, joten kirjoitellaanpa erikseen. En aio käyttää blogia muistuttaakseni, miten ikävää on luoda blogi monologia varten, vaan hypätään suoraan asiaan. Kysymys on mitä helpoin: bisnekselle tuottoa vai ihmisille terveyttä? Minä en verorahojani halua antaa hänen kaltaisilleen kyseenalaiseen moraaliin taipuville tapauksille.

Terveyttä todella tarvitaan

Blogeissa on useasti käyty useankin kirjoittajan toimesta varsin yleisen tuomitsevasti läpi ikävää PR-temppua, jossa liikunnan nimissä haetaan rahaa jopa tuhoisalle ammattiurheilulle. Tästä juuri keskustelimme ja tästä jatkan jälleen kerran. Urheilun bisneslobbarit, kuten Satu Wiren, toimivat kuten taannoin kovasti puhuneet lumehoitojen mestarit – ei väliä miten ihmisille käy, kunhan mainoksissa saa valehdella ja tilille tipahtelee tuloja.

Kun puhutaan liikkumisesta julkisen vallan taholta, lähtökohdan pitää olla koko kansakunnan edun. Toisin sanoen, enemmän liikuntaa, enemmän terveitä elinvuosia, vähemmän diabetesta, vähemmän terveydenhuoltomenoja, vähemmän varhaiseläkkeitä. Päälle tuleva inhimillinen hyöty on mittaamaton. Painotan erikseen vielä kohtaa koko kansakunnan edusta. Toimien on kohdistuttava niin työttömiin kuin työllisiin, niin nuoriin kun myös senioreihin. Ihmisiä ei saa lokeroida, vaan kaikille tulee tarjota mahdollisuus elää nykyistä terveemmin. Tähän tarjosi hyviä vinkkejä mm. ammattivalmentaja Mika Järvinen.

Entä se urheilu?

Urheilu on vähän kuin liikunta, muttei sinnepäinkään. Yleensä pelistä poistetaan kunnon kehittäminen. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkaisu kirjoitti pari numeroa takaperin urheilijoiden hoitotarpeista. Lista oli pitkä. Terveys heikkenee kun kehon ehdollistaa luonnollisen vastaiseen toimintaan. Lihakset ja luut menevät, sydänkohtausriski kasvaa, liikuntakyky menee nuorena. Yhä useampi ammattiurheilija päätyy kolmekymppisenä varhaiseläkkeelle. Tätäkö mallia me haluamme tuleville aikuisille tarjota?

Urheilu on bisnestä ja sillä tienataan hullut rahat. Siten se on myös mitä varmin tapa lisätä eriarvoistamista. Vähäosaiset perheet joko jättävät väliin tai urheilevat velaksi, lisäten perheen stressiä. Kunnan tukemana tilanne on vielä pahempi, kun rahaa pitää yhäkin kantaa, mutta lisäksi verorahoja tuhlataan eriarvoistamisen lisäämiseksi. Aivan oma tarinansa ovat monissa urheilulajeissa tiiviisti mukana päihteet, joista voi lukea aivan joka päivä lehdistä. On huumetuomioita, rattijuopumusta, väkivaltarikoksia ja vaikka mitä. Ne harvat, jotka pelissä menestyvät ja henkiin jäävät, kiittävät yhteiskuntaamme siirtämällä kirjansa veroparatiisiin.

Malttia, järkeä ja tasapainoa

On toki väärin sanoa, että kaikki urheilu on pahaksi ja on täysin absurdia ajatella, että mitään pitäisi kieltää. Oikeastaan huomionarvoisia asioita on vain kaksi. Ensinkään verorahoja ei saa käyttää eriarvoistumisen lisäämiseen tai bisnesrötöstelijöiden rikastuttamiseksi ennestään. Toisekseen tuettavan toiminnan pitää olla kansalaisten terveydelle nettohyödyksi.

Valtiolla ja kunnilla on paljon rahaa, eikä ole ihme että sille on monia ottajia. Oli se sitten homeopaatti tai perinteisempi riistoporvari, on silmät pidettävä auki. Etenkin kansanterveyden ylläpito vaatii valppautta ja kykyä ajatella pää kylmänä.

Luokka: Muut blogit
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

One Response

  1. […] – Koska keskustelua ei hänen blogissa voinut jatkaa, julkaisin oman blogin, Satu Wiren ja se toinen lumelääketiede. Kritisoin hänen liiketoimintansa moraaleja tässä tekstissä. Blogi keräsi mukavasti […]