13.05.2013

Tämä sivu kerää tietoa ns. tapaus Satu Wirenistä. Kyseessä on Urjalassa vaikuttava hevosalan yrittäjä ja kunnallispoliitikko, joka on pyrkinyt lobbaamaan kunnan rahoja hevosalan toimintaan. Lobbaaminen ei ole rikollista, enkä niin ole koskaan väittänyt. Hän kuitenkin vastasi kritiikkiin lievästi sanoen rankasti. Koska tilanne on päätynyt uhkauksiin asti, katson tarpeelliseksi jakaa tietoa. En ota kantaa siihen, ovatko hänen uhkaukset tai sittemmin tekemät ikävät nimittelyt laittomia – se on oikeuden tehtävä.

Historiallisista syistä, joita en halua tässä kerrata, olen päättänyt miten etenen. Tämä vääntö käydään avoimin kortein ja tiukasti lain kirjainta noudattaen. Ei kostoa, ei uhkailuja, mutta ei myöskään hyssyttelyä. Kerran minut on peloteltu vastaavassa tapauksessa tuhon partaalle. Toista kertaa niin ei tule tapahtumaan. Silloin olin heikko, nyt olen vahva.

7.5.2013 – Satu Wiren kirjoittaa blogin, jossa hän vaati kuntaa suuntaamaan Urjalan liikuntatoimen varoja tukemaan Hessi-nimisen hevostallin toimintaa. Vastasin blogiin kritisoimalla liikuntarahojen ohjaamista kaupalliseen urheiluun. Blogissa oli monia outoja väitteitä, kuten siitä että tallin sijaan vain kunta on vastuussa asiakkaidensa turvallisuudesta. Täten olisi Wirenin mukaan järkevää kunnalta sijoittaa tallin turvallisuuteen, jonka voi täten spekuloida olevan huonolla tolalla.

Ihmettelin blogissa hyökkäävää asennetta Wireniltä, jonka jälkeen päädyin Googlen äärelle. Wiren toteaa omilla kotisivuillaan pyörittävänsä hevosalan yritystä, jonka voi spekuloida olevan kovin lähellä Hessi-tallia. Spekuloinnin pohjaksi esitän, että hän on kotisivujensa ja em. blogin perusteella aktiivinen ko. tallin asioiden parissa ja tämän kokoisessa kunnassa ei varmasti voi pyörittää hevosalan liiketoimintaa täysin irrallaan muusta alan toiminnasta. Tämä myös selittäisi, miksi asia on niin pyhä. Mikäli kunta ohjaisi lisää rahaa hevosalan liiketoimintaan, on loogista olettaa edun valuvan myös hänen liiketoimiinsa. Se on mielestäni eturistiriita.

Keskustelu päättyi parin kommentin jälkeen. Satu poisti – täysin oikeutetusti toki – kommenttejani blogistaan, esittäen samalla ikäviä väitteitä siitä, mitä mukamas kirjoitin.

8.5.2013 – Koska keskustelua ei hänen blogissa voinut jatkaa, julkaisin oman blogin, Satu Wiren ja se toinen lumelääketiede. Kritisoin hänen liiketoimintansa moraaleja tässä tekstissä. Blogi keräsi mukavasti kommentteja. Tarkensin hieman blogia ja lisäsin loppuun vielä kappaleen, jossa korostin malttia – ikäviä ihmisiä vastaan ei pidä toimia ikävästi.

11.5.2013 – Wiren kommentoi blogiini ja vaatii poistamaan häntä kohtaan esitetyt herjat. Koska mitään herjaa ei oltu esitetty, katsoin parhaaksi poistaa moisen kommentin, koska se esitti minusta väärää tietoa.

12.5.2013 – Ilmeisesti (epävarmaa) juristien apua käyttäen, Wiren otti yhteyttä Aamulehteen ja vaati blogiani poistettavaksi. Aamulehti myöntyi tähän, mutta heidän edustaja korosti minulle, ettei blogini rikkonut mitään lakia. He halusivat pysyä sivussa riidasta. Voin ymmärtää tätä. Aamulehti ymmärsi kantaani ja poisti Wirenin oman blogiinsa lisäämät kommentit, jossa hän esitti minua kohtaan ikäviä, perättömiä väitteitä.

Lähetin Wirenille sähköpostia, jossa ehdotin rauhaa.

Hei, tämä nettiriita alkaa nyt riistäytyä käsistä. Ehdotan jarrun painamista.

Miksi olit niin ilkeä minulle? Toivon, että kyse oli vain hetken mielijohteesta. Ehkäpä olit vain vihainen kritiikistä. Ymmärrän, että joskus ihmistä suututtaa. Sen voin antaa anteeksi.

Tunnen monia persuja ja he ovat hyviä ihmisiä, valmiita keskustelemaan, rakentamaan parempaa maailmaa. En halua olla vihanpidossa sinun tai puolueesi kanssa. En ole samaa mieltä persujen kanssa monista asioista, mutta tiedän että heitä tarvitaan ja että heidän kanssa voi jutella.

Voimme olla eri mieltä asioista, mutta meidän ei tarvitse tapella. Meillä on eri mielipide julkisten varojen käytöstä. Ei se ole väärin. Minä haluan liikuntaa, sinä urheilua. Minä kritisoin urheilua, sinä pidät siitä. Kai nyt tällaisen erimielisyyden kanssa voi elää? Kai nyt meille molemmille on tässä maassa tilaa? Et sinä kuitenkaan ole vaatimassa liikuntaa kiellettäväksi, enkä minäkään ole vaatinut urheilua kiellettäväksi, enkä liioin liiketoimintojasi.

Pahoittelen, että mielipiteeni osuivat niin poikkiteloin kanssasi.

13.5.2013 – Wiren lähetti minulle vastauksen, jota en katso asialliseksi julkaista, sillä sen sisältö saattaa arvioni mukaan ylittää määritelmän laittomasta uhkauksesta. Tiivistetysti: hän on nyt useiden viestintäkanavien kautta ilmaissut, että aikoo käyttää eri keinoja, jotta en voisi ilmaista mielipidettäni hänen lobbaustoiminnoistaan.

Alkuperäinen blogini on näillä sivuilla, mutta julkaisin hieman toiselta kantilta asiaa lähestyvän blogin Aamulehden palvelussa. Esitin pahoittelut ylläpitäjälle asian aiheuttamasta vaivasta ja pyrin tässä versiossa noudattamaan hänen minulle antamia ohjeita. He ovat olleet kohteliaita ja avuliaita, enkä edelleenkään voi moittia liikeyritystä liiketoimintansa suojelemisesta turhilta riskeiltä.

Minulla on tietyistä syistä taustalla pelko, että Wirenillä voi olla halua ratkaista riitaa edukseen epätoivottavilla tavoilla. Harkitsen nyt, olisiko aiheellista lähestyä poliisia uhkauksen johdosta. Pahaa pelkään kuitenkin, että heillä on parempaakin tekemistä, enkä saa apua sieltä. Lienee varmasti aiheellista myös lähestyä paikallista Perussuomalaisten toimistoa, aivan vain sen takia että he tietävät asiasta ajoissa.

Mitä minä haluan? Ensinnäkin haluan, että asiaan ei sotketa muita osapuolia. Aamulehti ei tehnyt mitään pahaa suojatessaan selustaansa, enkä usko että Perussuomalaiset ovat tässä myöskään syyllisiä mihinkään. Tuskin Hessi-tallikaan haluaa moista riitaa nimiinsä. Toisekseen haluan, että tavalla tai toisella uhkaus selviää ja tarina päätyy sopuun, mieluiten ilman viranomaisia. Esitin jo omat pahoitteluni kärkkäästä mielipiteestäni. Tyytyisin vastaavaan vastaukseen toiselta osapuolelta, kasvotusten ja todistajien läsnäollessa, kunhan mukana tulisi lupaus rauhanomaisuudesta.

Sitä odotellessa, Wiren on kautta linjan vaatinut yhtä asiaa: että hänen liiketoimintansa yhteydestä paikalliseen lobbaukseen ei saisi puhua. Siten toivon, että asia leviää ja siitä puhutaan.

Keskustelua vaikkapa Google+:ssa.

28.5.2013 – Satu Wiren toteutti yhden lukuisista uhkauksistaan ja syytti minua kunnianloukkauksesta. Kuten arvata saattaa, poliisi teki asiassa nopean päätöksen, ettei rikosta ole tapahtunut. Sain kotiini useamman aanelosellisen mittaisen lyömäaseen, jossa muistutetaan Satu Wireniä siitä mitä laki on: liiketoimintaa ja politiikkaa saa perustellusti kritisoida.

Kiitos saamani avun, olen hyvin tietoinen että Satu Wireniä voisi mahdollisesti epäillä ainakin kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta sekä erinäisistä tekijänoikeusrikkomuksista (oi ironiaa). Voisin esittää poliisille pyynnön asioiden tutkimisesta. En kuitenkaan katso mitään syytä tällä hetkellä lähteä tällaisiin toimiin, sillä nettiuhkailija ei ansaitse sitä PR-etua mitä rikostutkinta hänelle toisi.

Tiettyihin muihin varotoimiin olen ryhtynyt johtuen muutaman saadun uhkauksen luonteeseen, mutta luonnollisestikaan nämä varotoimet eivät ole luonteeltaan sellaisia, joiden yksityiskohtia on syytä paljastaa julkisuuteen.

Satu on kerännyt kritiikkiä laajalti tällä projektillaan ja jopa monet hänen puoluetoverit ovat hänet jättäneet asiassa yksin. Hän olisi voinut heti ensi päivänä rauhoittaa asian, hyväksyä sen että olemme vain julkisten rahojen jakamisesta eri mieltä, mutta hän valitsi toisen. Hän valitsi tappelun, uhkailun ja julkisten varojen törkeän tuhlaamisen tien. Hän hävisi. Hän on vässykkä ja vässykkänä pysyy. Minä puolestani tyydyn olemaan mies, jota kaiken maailman jalkaa polkevat peräkylän poliitikot eivät liikuta suuntaan tai toiseen.

Kiitos kaikille ystäville ja tutuille, uusille ja vanhoille, asiassa antamastanne tuesta ja asiantuntemuksesta. Toivottavasti asiaan ei enää tarvitse palata. Harkitsen vielä jonkun lopputiivistelmäblogin kirjoittamista, jahka työmatkoiltani palailen.

Luokka: Muut blogit
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.